sábado, 19 de mayo de 2012

UN DÍA CHEO DE EMOCIÓNS

Coa viaxe en autobús ata Apípolis
comeza a nosa aventura...
Ao chegar divídennos en pequenos
grupos para rotar por todos os
obradoiros. Para visitar o apiario onde
 están as abellas temos que ir ben
protexidos...
Os monitores van poñéndonos o traxe
de apicultor: a funda, as luvas e, por
último, a máscara. Explícannos
como temos que comportarnos
coas abellas para non molestalas.

Vestidos de apicultores e listos
para empezar co traballo non hai
 quen nos distinga … ¿sabedes quen é quen?

Coa axuda do afumador, faise
 crer ás abellas que hai un incendio.
Introdúcense na colmea e podemos
 observalas mellor.

Co extractor de cadros o apicultor
pode manexar os cadros cos panais
e mostrarnos as larvas, o polen e o mel
 almacenado nas celas.

Ao saír do apiario hai que pasar
o cepillo por todo o traxe para
varrer as abellar que puideran quedar
adheridas a el.

Chega o momento da merenda.
 Unhas ricas galletas axudan
a coller forzas para seguir coa visita.

As abellas ademais de mel
proporciónannos polen. A
monitora móstranos o sistema
 empregado para que as abellas
se desprendan das boliñas del
 que transportan nas
súas patas traseiras.
Xa sabemos como fan os
apicultores para coller o polen que
as abellas colectan,
agora toca cheiralo e probalo.
As celas que conteñen o mel están
tapadas. Cun coitelo especial
desopercúlanse para poder
extraer o mel que conteñen
Despois introdúcense no extractor,
pero todos temos que axudar para
facer xirar a manivela se queremos
obter o mel.

¿Quen quere mel?... Primeiro
probamos un pouquiño
co dedo. Despois, quen
quere máis, soamente ten
que abrir a boca e...
Pero tamén envasamos un
 pouquiño para darllo a
probar a: mamá, papá, o avo...
Hai que deixalos ben
colocadiños, cada un o seu,
para que non rompan...

Pero ademais de mel e
polen, as abellas fabrican
cera. Cunha mecha e un
pouquiño de paciencia...

...construímos a nosa candea
personalizada.
Tamén hai momentos de
cancións mentres esperamos
para entrar no obradoiro de cociña.
Fariña, levadura, mantequilla, ovos,
azucre e, por suposto, mel.
Amasamos, cantamos e,
con moito coidadiño,
dámoslle á masa a forma de galleta.
Uns minutiños no forno
e xa temos preparadas
unhas ricas galletas de mel.
Metemos catro en cada
paquetiño e ¡listas para levar!. 
A través dun divertido contacontos
coñecemos a historia de
Moncho e o enxame de abellas. 
Embobados e entre risas
seguimos as aventuras de Moncho.
Pero o mellor, o saúdo que debemos 
facer a abella raíña cando visitemos
 a exposición.
As clase de abellas, as súas
función dentro da colmea,
os seus inimigos … a
través de paneis seguimos
 mergullándonos no mundo
destes insectos.
Coa busca da abella raíña e un
par de xogos máis chega a hora
do xantar.
Con lanzamentos de pelotas e
carreiras polo campo
esperamos que preparen
 as mesas. Ensalada,
 croquetas, espaguetes … ¡que rico!
E pola tarde con cancións e xogos
 chega a hora de marchar…
No autobús de regreso estamos tan cansadiños que o sono pode con moitos de nós...

No hay comentarios:

Publicar un comentario